Zagotavlja Blogger.

ORGANICUP: Menstrualna skodelica ali kako si ženske lahko olajšamo življenje


Pozdravljene lepotičke! Nevem česa sem bolj vesela - menstrualne skodelice OrganiCup ali prvega gostovanja na blogu s strani Mami Testira! Ta mesec sem bila ob menstruaciji resnično slabe volje. Menjava vložkov, tamponov, pekoč občutek, neprijeten vonj ; zato sem jo kaj kmalu naročila: klik. Za 23,99 eura si kupiš skodelico, katero ob pravilni uporabi lahko uporabljaš 10 let. V teh 10-ih letih prihraniš skoraj 600eur, ker ne kupuješ vložkov in tamponov - ekonomično? Nikoli več se ti ni treba spopadati z neprijetnim vonjem, ki ga ustvarijo vložki ter tamponi, ni nobenega pogoja za razvoj bakterij, izsušene nožnice, raznoraznih težav ki jih povzročajo sporne sestavine v vložkih ter tamponih (lepila, belila, parfumi, klor, kreme). Ali je vse to res ne morem trditi, lahko pa vam pove Mami testira v naslednjem odstavku.


.



MAMI TESTIRA

Večkrat sem že slišala stavek: menstrualna skodelica je samo trenutna modna muhaTa stavek, me je dalj časa razjedal, ko pa mi je prijateljica omenila, da jo uporablja, sem se opogumila tudi sama. Moja prva ugotovitev, kmalu po nakupu me je presenetila. Veliko mojih prijateljic, jo je že uporabljalo, le govoriti niso upale o njej. Presenetil me je tudi podatek, da jo je v Sloveniji možno kupiti že od leta 2005
Zakaj sem se sploh odločila, da jo preizkusim? Moj odgovor je preprost. Vsako leto sem imela grozne težave uskladiti “moje dneve” in dopust na morju, toplicah. 
Priznam, da sem jo po prvi uporabi želela vreci v smeti. Ampak sem ji dala še eno priložnost, natančno prebrala navodila in poizkusila znova. Skodelica se je po nekajkratni uporabi izkazala za super stvarco. Potrebno se jo je samo navaditi in naučiti kako jo vstaviti.

Sama jo uporabljam samo čez dan, ponoči še vedno uporabljam vložke. Poznam pa nekaj punc, ki jo uporabljajo tudi ponoči, mogoče se pa kdaj tudi sama opogumim. Uporaba je zelo preprosta. Skodelico le prepognete, kot piše v navodilih in jo vstavite. Super je, ker je zaradi mehkega silikona sploh ne čutim, ne moti me noben štrikec in ni me strah, da bi mi pri gibanju kri tekla mimo. Nekatere so mnenja, da jo je težko odstraniti - s tem se ne strinjam. Vakum, ki se ustvari, ni močan in skodelico le stisnemo, toliko, da spustimo zraven zrak, nato pa (če malo pretiravam) kar sama pade ven.

Naj vam odgovorim se na nekaj najpogostejših vprašanj. Z nakupom skodelice sem se rešila bolečin v nožnici, ki so se mi pojavile ob uporabi tamponov. Sama sem mnenja, da je veliko bolj čista kot tampon in vložki, predvsem pa bolj zdrava. Konlno vem, kako močna je moja menstruacija in kakšne barve je izcedek (to vprašanje, mi je večkrat postavil ginekolog).  Mnoge ženske trdijo, da nebi mogle gledati krvi v posodici, nevem zakaj jo lahko gledajo na vložku? Tudi čiščenje je povsem preprosto. Le splaknete jo pod tekočo vodo ali obrišete z vlažilnim robčkom (lahko kupite robcke namejene prav ciscenju skodelice). Rešitev se je torej našla tudi za vse, ki jih skrbi kako jo očistiti v trgovskem centru - poleg robčkov imaš lahko s seboj tudi plastenko vode s katero jo lahko tudi na javnem wc-ju splakneš ter obrišeš.

Verjamem, da smo si ženske različne, nekaterim je skodelica všeč, drugim ne. Da bi ugotovile na kateri strani ste, jo boste morale sprobati same. Sama se držim načela: Ne sodi stvari samo po videzu in podajaj mnenje samo o stvareh, ki si jih testiral sam!




(primerjava velikosti običajnega tampona ter skodelice)

Še enkrat se moram zahvaliti blogerki Mami testira, ki je novost na slovenski blogerski sceni. Slediš ji lahko tudi na facebook strani: KLIK ter na instagramu: KLIK
Pa še nekaj vam moram povedati, punce, sploh mojih let - menstruacija ni tabu, ni ogabna, ni nagravžna, ni nekaj grdega. Je nekaj naravnega, lepega, VAŠEGA s katero je treba ravnati lepo, sploh pa poskrbeti za svoje telo in za svoje zdravje. Seveda pa lahko grdo izpade na vložku. In na tamponu. Spremlja jo tudi neprijeten vonj - s skodelico tega ni.

Poljubčki,
Ninnieboo ter Mami testira

3 komentarji

  1. Hvala za tole objavo. Sama sem kar skeptična glede te skodelice, po pravici povedano me je malo strah (tudi tamponov še nisem uporabila ker me je nekako strah :/); nekako si ne morem predstavljati kako to vstaviš noter, sploh pa ne samega praznenja skodelice.
    Upam, da se v prihodnosti le opogumim.

    LP

    OdgovoriIzbriši
  2. Res hvala za objavo tudi z moje strani! Se že kar nekaj časa upogumljam, da bi jo kupila tudi sama. Koliko berem so sami plusi, bol zdravo za tebe, manj menjavanja in pa veliko prihranjenega denarja. Se pa malo bojim, da se bom težko navadila na občutek, ko imaš skodelico vstavljeno, saj sem precej občutljiva in me vse moti. :D
    Je pa res, da vložkov sama ne uporabljam že od 15-leta starosti, saj so mi enostavno tako neudobni in neprijetni, da sem malo, da ne depresivna ko pozabim kupiti tampon in nimam druge izbire. Tampone nosim tudi ponoči, kar pa ni v nobenem pogledu zdravo in se tega zavedam.
    Mislim, da si me prepričala v nakup ... uff, upam, da se bom navadila! :D

    OdgovoriIzbriši