Zakaj kontracepcijske tablete NISO vredu + sporočila bralk


Pozdravljene lepotičke. Mislim da se daje premalo poudarka na nevarnost kontracepcijskih tabletk in na njihove stranske učinke. Danes dobiš kontracepcijske tabletke kar tako, "na lepe oči" oz. kot da bi šel v pekarno po kruh. Dobesedno.Spomnim se še, ko sem šla prvič h ginekologinji. Dokaj travmatična izkušnja, ampak ven sem odšla veselo z receptom za kontracepcijske tabletke. Stara sem bila tam nekje 17, 18 let in imela sem močne menstrualne krče. Tabletke naj bi situacijo umirile. Že to je meni zelo sporno! Menstrualnim krčom se lahko izogneš na 101 način - naj bodo tabletke zadnja opcija. Izogibaj se slani hrani, alkoholu, pij veliko vode, zeliščne čaje in čaje z ingverjem, uporabljaj tople obkladke, mlečnim izdelkom in kofeinu.

Potem pa se je začelo. Suha nožnica, boleče in napihnjene prsi (kot bi imela silikone, kul a?), pomankanje libida, izbruhi mozoljev, aken, glavoboli, vnetja sečil, nihanje razpoloženja, histerični izpadi, jok, užaljenost, mogoče meja z depresijo? Če to ni dovolj razlogov, da vsaj pomisliš, da tvoje telo sporoča, da nekaj ni vredu?

Jemala sem kontracepcijske tabletke Yasminelle in imela sem recimo pol zgoraj naštetih stranskih učinkov. Ob rednem pregledu pri ginekologinji, mi je ta svetovala, da bi mogoče zamenjala za obročke Nuvaring. Bili so dokaj novi na slovenskem tržišču in po njenih besedah: "Punce jih zelo hvalijo, namreč, ne potrebuješ vsak dan jesti tabletk, ampak imaš obroček skoraj cel mesec v nožnici". ITAK sem vzela obročke. Stranski učinki so bili še vedno, ampak jaz sem se požvižgala na njih oz. jih vzela kakor samoumevne k jemanju kontracepcije. Niti to mi ni bilo čudno, da imam skoraj na tri mesece vnetje sečil?

Nekaj mesecev nazaj sem šla zopet v lekarno, po novo zalogo obročkov Nuvaring in opazila, da so spremenili embalažo. Vprašala sem se, zakaj tako veliko farmacevtsko podjetje spreminja embalažo (prej je bil v škatlici en sam obroček, zdaj so v škatlici trije), najbrž varčujejo HAHA? Ko sem obroček vstavila se je pokazalo zakaj so spreminjali embalažo. Ne bom trdila, da so 100% spreminjali sestavine, vendar naslednji dan, sem dobila nenormalen izbruh mozoljev po čelu, po licih, neutolažljivo jokala in prespala cel dan. Meni se je zdelo kot da so povečali količino hormonov x1000. Obiskala sem ginekologinjo in jo povprašala, če so sestavine v obročkih Nuvaring zdaj drugačne. Odgovor je bil da jim to podjetje NE sporoči. Povzetek: V telo vnašamo stvari, za katere niti usposobljen ginekolog ne pozna odgovora.

Tu, pa si lahko preberete sporočila bralk. Mene so šokirala in sigurno se kontracepcijskih tabletk ne dotaknem nikoli več v življenju. Hvala punce!Po vsem tem prebranem, bi vas po mojem mnenju MORALO odvrniti od jemanja KT. Obstajajo še druge vrste zaščite. V prvi vrsti seveda - zaščitite se, vendar poskusite kaj drugega kakor kontracepcijske tabletke in obročke.

Če si imela tudi ti kakšne izkušnje, lahko brez problema napišeš v komentar.

Poljubčki,
Ninnieboo

9 komentarjev

 1. Odvisno je od tabletk..sama sem jih zacela jemati pr 16letih,zarad izredno hudih menstrualnih krcou(niti injekcije proti bolecinam niso pomagale).. Na zacetku sm imela cerazete..nekaj tazga,pa sm imela menstruacijo 1 mesec. Vsak dan, skos. Zato sm sla nazaj in prosila gin. Da zamenjava;) nato sm dobila logest, jemljem ga ze vec kot 1 leto in sm zelo zadoovljna, nimam nubenih stranskih ucinkou:) med menstruacijo pa pojem samo se kaksen protibolecinski tablet,in ne skoraj skatlico kot nekoc! 1000000 vrst tabletk je, in 2x razlicnih ucinkou.. Je pa res, niso dobre za telo..a kad se more nije tezko.. :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Odvisno je od tabletk..sama sem jih zacela jemati pr 16letih,zarad izredno hudih menstrualnih krcou(niti injekcije proti bolecinam niso pomagale).. Na zacetku sm imela cerazete..nekaj tazga,pa sm imela menstruacijo 1 mesec. Vsak dan, skos. Zato sm sla nazaj in prosila gin. Da zamenjava;) nato sm dobila logest, jemljem ga ze vec kot 1 leto in sm zelo zadoovljna, nimam nubenih stranskih ucinkou:) med menstruacijo pa pojem samo se kaksen protibolecinski tablet,in ne skoraj skatlico kot nekoc! 1000000 vrst tabletk je, in 2x razlicnih ucinkou.. Je pa res, niso dobre za telo..a kad se more nije tezko.. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Samo v vednost: VSAKE tablete imajo svoje pozitivne IN negativne učinke, samo prebrati je potrebno "tisti smotani list", ki pride poleg v škatlici. :) Iskreno me prav zanima, koliko jih sploh to prebere, preden prične z jemanjem določenih tabletk. Zdaleč, da bi zagovarjala KT, ampak tako žal je.

  OdgovoriIzbriši
 4. Dejstvo je, da se VSE kontracepcijske tabletke povzročajo v ženskem telesu proizvajanje hormonov, ki se sicer normalno proizvajajo v telesu šele v času menopavze. Že ta podatek ti pove, da tukaj nekaj ne štima. Ampak se jih veliko tega sploh ne zaveda. Ali pa, ker same trenutno še nimajo težav, se na to požvižgajo in kritizirajo druge, ki jim podajo realne podatke. Super objava, mi je všeč da si se dotaknila tudi te teme! :)

  OdgovoriIzbriši
 5. V bistvu kontracepcijske tablete nadomeščajo tvoje hormone. Jih ne spreminjajo in ne zamenjujejo s takimi, ki nastajajo v menopavzi, ampak preprečujejo zanositev zaradi vpliva na razmerje med estrogenom in progesteronom.
  Zanimiva objava, vem da ima ogromno punc težave s kontracepcijo, ampak vseeno sama lahko povem samo pozitivne stvari - manj mastna koža, manj izbruhov mozoljev, nobenih krčev, nobenih glavobolov. Tudi ko sem imela premor pri jemanju, se je ravnovesje uredilo takoj - ni bilo vmesnih krvavitev ali drugih težav. Jem pa kt Qlaria, ki spremljajo naraven bioritem spreminjanja hormonov. Imajo nekoliko nižje koncentracije kot večina kombiniranih tabletk, zato je treba bit ekstra dosleden pri jemanju, sicer pa so super :)

  OdgovoriIzbriši
 6. Zacela sem jemat tabletke pri 18. Pri 24 sem nehala, zaradi krcev (vecinoma v levi nogi), ki so se pojavljali skoraj vsako noc. Bilo ne neuzdrzljivo, jemala sem pa tabletke Yaz. Po 6ih letih sem jih nehala jemat to je ze leto in pol od tega, in od takrat sem mela mogoce samo se 2 krca v nogah. Ginekologinja me je hotla prepricat da jih se naprej jemljem, da krci niso posledica tabletk in da ne bom dobila strdkov. Bolje da sem sla na svojo roko in nehala jemat, ker bi se mogoce lahko se kj slabsega zgodilo. Zaradi tabletk sem se tudi zredila...Da ne govorim o razdrazenosti, preobcutljivosti, cudni depresiji in kako to vse vpliva na fanta, prijateljice...od takrat paziva, nimam nobene zascite, ampak se neverjetno bolj pocutim, najbolj pomembno pa je da nimam vec nadleznih krcev.

  OdgovoriIzbriši
 7. Zacela sem jemat tabletke pri 18. Pri 24 sem nehala, zaradi krcev (vecinoma v levi nogi), ki so se pojavljali skoraj vsako noc. Bilo ne neuzdrzljivo, jemala sem pa tabletke Yaz. Po 6ih letih sem jih nehala jemat to je ze leto in pol od tega, in od takrat sem mela mogoce samo se 2 krca v nogah. Ginekologinja me je hotla prepricat da jih se naprej jemljem, da krci niso posledica tabletk in da ne bom dobila strdkov. Bolje da sem sla na svojo roko in nehala jemat, ker bi se mogoce lahko se kj slabsega zgodilo. Zaradi tabletk sem se tudi zredila...Da ne govorim o razdrazenosti, preobcutljivosti, cudni depresiji in kako to vse vpliva na fanta, prijateljice...od takrat paziva, nimam nobene zascite, ampak se neverjetno bolj pocutim, najbolj pomembno pa je da nimam vec nadleznih krcev.

  OdgovoriIzbriši
 8. No pa še moja izkušnja s tabletkami. Začela sem nekje pri 18-ih letih. Predvsem zaradi tega, ker menstruacije nisem dobila tudi po pol leta ali pa še več. Pri 18-ih to pač ni OK. Plus tega aknavost, groooznooo. In potem: aknavost je izginila, menstruacija je seveda prihajala tako kot je treba. Po nekaj letih sem prenehala, vrnile so se težave z aknami in "izginotjem" perila. Haha. Pa gremo nazaj na tabletke. Vse se zopet uredi. Tudi dva super pridna najstnika imamo, tako da: vse je tako kot mora biti. Je pa res, da so ginekologi zato da se tudi pogovarjamo z njimi. Moji "proizvajalci" hormonov so pač leni in jih tabletke spodbudijo k delu. Jemljem jih že 25 let s prekinitvami in meni pašejo: manj glavobolov, mozoljev, boljše počutje, in še kaj bi lahko naštela. Ni vse črno. Najti je pač treba pravo kombinacijo za vsako posameznico. Tako da punce, POGOVOR doma in pri ginekologu, pa bo vse OK.

  OdgovoriIzbriši
 9. Hmmmm jaz jemljem KT že od 9. razreda dalje. Predvsem zato, ker sem imela menstruacijo skupaj po dober mesec, 2 dni brez in potem spet dober mesec, da ne govorim o nenormalnih izlivih ... Je res, da imajo KT pluse in minuse. Ker jih že toliko let jemljem, po pravici povedano, ne vidim normalnega življenja brez njih. Menstruacija se mi je izboljšala, imam jo en teden, ne tako velike izlive, koža se mi je izboljšala (prej sem imela mozolj do mozolja), počutim se super. Vem pa tudi za druge punce, ki se srečujejo z večino minusi KT. Tako da hvala bogu, da jaz nisem oz. vsaj za 1x še ne in tudi upam, da ne bom, ta nesrečnica.

  OdgovoriIzbriši