Zagotavlja Blogger.

#PLANTSCANDY: Calathea Ornata

 


Ob zadnjem obisku Kalie, sem v nekem skritem kotičku odkrila to lepotičko. Tipično rastlin ne kupujem brez predhodne raziskave ali jim bodo moji pogoji ustrezali, zato sem res prav na hitro s stricem Googlom preverila nekaj osnovnih nasvetov za nego. Na prvi pogled je izgledalo, kot da bo to ena izmed "Low Maintenance Plants", vendar temu ni tako. Ker je moja kalateja še živeča in predvsem srečna, vam v nadaljevanju razkrijem nekaj nasvetov kako najbolje poskrbeti zanjo.

OSKRBA KALATEJE ORNATE

Težava s katero se lahko srečamo pri negi je lahko prav nepravilna raven vlage v prostoru in prevelika izpostavljenost sončnih žarkov. Moja trenutno živi na mestu, kjer jo le zjutraj pobožajo sončni žarki, čez dan pa dobi ravno prav svetlobe. Kaj je ravno prav? To izveš po tem, da listi ne porjavijo in se ne posušijo. Porjavelost listov je sicer lahko tudi posledica prekomernega zalivanja, premalo zalivanja, preveč svetlobe, premalo svetlobe, preveč gnojila, premalo vlage - sem naštela dovolj? Ja, res je prava kraljična. Ko ji uspeš zagotoviti optimalne pogoje pa lahko z velikim užitkom opazuješ temno zelene liste z roza črtami, ki dejansko izgledajo kot da bi bili narisani.

ZALIVANJE

Kot vse ostale kalateje in kot sem že zapisala je potrebno posebno pozornost nameniti pravilnemu zalivanju. Kalatej ne smemo utapljati v vodi, prav tako ne smemo počakati da se zemlja popolnoma izsuši. Če je zemlja premokra lahko to rastlino privede do gnitja korenin, v kolikor pa je presuha lahko pride do rjavih ter suhih listov. Pred zalivanjem je vedno potrebno preveriti vlažnost zemlje. 

POSEBNOSTI

Posebnost Calatheje Ornate je tako kot pri ostalih kalatejah, njeno premikanje. Čez dan se listi odprejo in razbohotijo, proti večeru pa usmerijo proti vrhu. To dejstvo mi ob nakupu ni bilo znano in verjetno si predstavljate mojo začudenost ko se je zvečerilo, listi so se zaprli in sama pri sebi sem si mislila: "Fino. Že prvi dan, pa imamo težave".

V kolikor je rastlina preveč izpostavljena direktnemu soncu, lahko roza barva v sklopu črt zbledi, zato bodi res pozorn/a na ne preveliko izpostavljenost soncu.



Ni komentarjev