STUDY TIPS

 
Se tudi ti težko zbereš in na nikakršen način ne najdeš motivacije za učenje? Skupaj sem vam zbrala par nasvetov - kaj pri učenju pomaga meni!
 

1. Delovno in učno okolje
Pripravi si svoj prostor, kjer se boš lahko sprostil/a. Pospravi vse okoli sebe, prostor naj bo čimbolj svetel, da se tvoje oči preveč ne naprezajo.  
2. Prižgi si svečko
To je zame popolnoma sveta stvar. Ko si prižgem čajno svečko in včasih dodam še kakšno kapljico eteričnega olja, prostor zavzame čisto druga energija. Priporočam kakšen vonj sivke, za še dodatno sprostitev.
3.  Ne uči se s polnim trebuščkom
Že nekaj časa nazaj je bila nekje objavljena študija, kjer so raziskali, da se težje učimo po jedi. Napisano je bilo, da celo več ostane v glavi če si malce lačen. To je pri meni sicer zelo težko izvedljivo, ampak pomaga. Ko se dobro naješ, tako ali tako postaneš malce .. zaspan, sploh če ješ kakšne OH in za moj učni proces je to velika borba!
4.  Izklopi motilce
Motilci so: računalnik, telefon, TV, radio. Najbolje je, da jih čisto odstraniš. Tako se boš lahko še bolje skoncetriral/a.
  


 5. Prepisuj/miselni vzorci
Če si bolj vizualni tip človeka, ti sigurno paše da določeno snov prepišeš oz. si delaš izpiske, ali pa ustvarjaš miselne vzorce. Meni ponavadi za prepisovanje zmanjka časa, čeprav mi veliko več ostane v možganih, kot pri samem ponavljanju. Velikokrat sem si izpisovala najpomembnejše zadeve na samolepilne lističe ter jih lepila po knjigah. Tudi na ta način si lahko veliko več zapomniš, sploh če so listki različnih barv in jih v možganih lahko dobro umestiš, ker točno veš pri kateri snovi je določena barva.
6. Uči se v paru
To je meni vedno najbolj ustrezalo. Učenje s sošolko ali celo s fantom. Ko nekomu nekaj razlagaš in se vmes še malce pošališ, si veliko veliko hitreje zapomniš, ker lahko snov povežeš tudi z drugimi stvarmi.
7. Maska za obraz/kopel
Mogoče se sliši smešno, ampak velikokrat si pred učenjem naredim penečo kopel ali si nadanem masko za obraz. Da si vzameš tiste pol ure za "me time" in se psihično pripraviš za učenje. Če se ti je težko pripraviti.
8. iWANT
Zadnja in najbolj trčena rešitev pa je meni sledeča. Preverim kaj bi rada imela. Pa naj bo to nova šminka, nova majica ali pa samo čokolada, ki si jo ne smem kupiti dokler ne opravim izpita. Včasih moraš nagraditi tudi samo/samega sebe ;) preverjeno, deluje!!!

Ena izmed darilc je bila tudi ta luštna tunika oz. oblekica: http://bit.ly/2bJbzph ;)
Poljubčki,
Nina

1 komentar