Zagotavlja Blogger.

Petkove misli #1Delo z ljudmi zna biti sila naporno, vendar imam še vedno čisto svoje stališče - če se ne obremenjuješ z nepotrebnim zna biti tudi sila prijetno. Vse kar moraš storiti je, vklopiti kanček empatije, dodati ščepec prijaznosti in poskusiti ne-razčlenjevati zakaj je nekdo nekaj rekel, kaj si je taisti mislil, zakaj grda reakcija. 


Edina stvar, ki jo lahko razčlenjuješ je to: "Kaj ga je privedlo do zoprne reakcije". Nekaterih stvari pač nikoli ne boš vedel/a, včasih so za ljudmi takšna ozadja, da te kar malce pretrese, ampak, najbolj pomembno pa je ravno to, da vse obravnavaš enako. Sama lahko priznam, da sem se največ naučila prav iz dela za šankom, kjer vidiš vse. Dobesedno vse. Lahko tudi rečem, da sem se večino časa obnašala enako, do vseh identično, reakcija vsake stranke posebej pa je bila zlata vredna. Zakaj? Ker tako najbolje opaziš vzorce, ki jih imajo ljudje zasidrane nekje zadaj v podzavesti. In tako se naučiš ravnati z ljudmi, ki imajo podobne vzorce,  na podoben način.

Najlažje razložim na primeru. Pride nesramna stranka, ki ima slab dan, ki jo je bog ve kaj spodbudilo k temu, da se spravlja na nič hudega slutečo natakarico. Kaj storiš? Prav nič, obnašaš se profesionalno, prijazno. Lahko potrdim, da lahko v 90% primerih tudi takšne stranke spreobrneš ali pa dosežeš vsaj to, da te pustijo pri miru, ker jim boš sila dolgočasna in nezanimiva. In tu pride tisto najbolj pomembno - zakaj bi dajal/a energijo nekomu, ki se z njo hrani, ki z njo hoče napolniti svojo zlobo. Takoj ko odsekaš pretok energije, takoj ko odsekaš in pred sabo postaviš ščit, se nasprotni ne more hraniti s teboj. Mogoče bo nekaj časa še poskušal, ampak to ni več tvoja stvar.

S tem pa sem hotela povedati sledeče .. to, ne učinkuje le na tako imenovanih strankah. Ta mehanizem je odličen tudi v realnem, vsakdanjem življenju. Sam/a izbiraš katere stvari bodo pile tvojo energijo, sam/a izbiraš kam jo boš usmerjal/a in točno to se ti bo tudi vrnilo. Že neštetokrat slišan stavek: "Dobro prinaša dobro", pa ga še vedno ne upoštevamo. Naslednjič, ko se ti bo zgodilo nekaj slabega in se boš udarjal/a po glavi: "Zakaj ravno meni?", pomisli, kako si se ravno par dni nazaj obnašal/a do nekoga, s kakšnim tonom si ogovoril/a natakarico, ki si jo čakala 15 minut. Življenje ne pozna dobrega in slabega in življenje ne pozna materialnih stvari. To, da si nekoga močno užalil/a se bo lahko že jutri odražalo na pokvarjenem avtomobilu. V razmislek. Več pa prihodnji petek!

Lep vikend vam želim,
Nina

Ni komentarjev