Zagotavlja Blogger.

ZAKAJ NE SONČIM SVOJEGA OBRAZA (OZ. SE SPLOH NE SONČIM)


"Sredi poletja smo, ti si pa tako bela."
"Ej jogurt, pridi sem."

Najverjetneje sem si v svojih rosnih najstniških letih naredila že kar precej škode in poškodb na koži - koliko, bomo videli pri tridesetih, štiridesetih, ali pa še prej. Nenehno praženje na soncu, obiski solarija do onemoglosti, ležanje na plaži izključno iz razloga pridobivanje rjave barve - tako so izgledala moja poletja in na to sem bila še celo ponosna. S kremami za sončenje sem se mazala izključno le po telesu, moj obraz jih ni videl kar nekaj let. Za takšno početje mi je danes žal in rada bi vam povedala nekaj uporabnih stvari in srečna bom če se bo za "nesončenje" odločila že samo ena izmed vas.


Porjavela koža je meni osebno ekstremno lepa, vendar rjava koža pomeni, da se je branila pred škodljivimi učinki UV-žarkov. Ni porjavela zaradi lepote, ampak ker se bori in ščiti kožo pred poškodbami (natančneje, pigmentne celice prično tvoriti in sproščati kožni pigment, ki obdaja kožne celice ter ščiti kožo).

Poškodbe kože zaradi sonca

Opekline, polimorfna fotodermatoza (najpogostejša oblika alergije na sonce), prezgodnje staranje kože, pege, gube, hrapava oz. usnjata koža in pa kožni rak in melanom. Tu, sem vam naštela le nekaj najpogostejših in če vam povem po pravici, se počutim kar malo smešno ob pisanju te objave - ker sem vse to prebrala tudi pri petnajstih letih. Vsega sem se zavedala, pa se vseeno nastavljala soncu.

Če si slučajno katera ob branju misli: "Kaj pa ta govori, vsako leto se sončim pa mi ni nič". Ja, imaš prav! Pri dvajsetih res redko vidiš rezultate nenehnega sončenja, vendar, koža si zapomni vse (nič čudnega da je ženskega spola). Koža si zapomni tvoje napake, tvoje "nenegovanje", tvoje podvige na soncu in celoten skupek bo opazen šele v tvojih srednjih letih. Naj te ne bo sram, če je tvoj obraz veliko bolj bel kot pa preostali deli telesa, naj te ne bo sram da je tvoj 1A pripomoček v torbici krema z zaščitnim faktorjem 50. Samo prosim, pazi na svojo kožo, neguj jo in poskrbi za ustrezno zaščito. Za porjavel "tanned" videz pa vseeno lahko uporabiš bronzer (tako kot sem ga jaz na fotografiji) in pa kakšen Instagram filter, noone will know you r one hell of a white mo*erf**r. Okej malce heca, pa vseeno. Tekoča podlaga (če ima SPF še toliko bolje), puder v prahu in malce bronzerja ti res lahko ustvarijo en tak lušten, zagorel videz, brez, da bi bila koža poškodovana! Katere bronzerje sama najraje uporabljam pa vam razkrijem v eni izmed prihajajočih objav.

Na internetu sem našla že eno zelo zelo zgovorno fotografijo. Na fotografiji je gospod, ki je desetletja vozil tovornjak. Mislim, da je več kot dovolj opazno kako je njegova koža reagirala in koliko več gub se mu je nabralo na desni polovici obraza (dejansko izgleda 20 let starejši). Če boš objavo delila naprej in razsvetlila še koga, ne bom čisto nič huda!

Poljubčki,
Nina
Ni komentarjev