Zagotavlja Blogger.

SHOPPING TRIP: Gradiška & Banja Luka



Najbrž tudi vse vas, ki še niste obiskali znamenitih tržnic v Bosni, zanima kako vse skupaj poteka, kaj se splača in kaj se ne splača. V nedeljo smo se zbudili že zelo zgodaj, spili hitro kavo (ker, saj veste, brez kave se pač ne gre od doma) ter krenili na pot.

1. Glede menjave - eurov niti ne potrebujete menjati v marke, namreč, povsod lahko plačujete z euri. Cena je skorajda vedno enaka, ali plačuješ z euri ali z markami, včasih se le zgodi, da če nimaš točne vsote kupnine, ti lahko vrnejo marke. 1 marka = 0,5 eur.
2. Na meji nujno potrebuješ zeleno karto (sicer jo lahko kupiš tam, vendar je veliko bolj ugodno, če se zapelješ do zavarovalnice, kjer imaš zavarovan avto)
3. Veliko je bilo govora o tem, da če ugotovijo da si tujec da te po domače povedano "nategnejo". Ni res. Tako prijaznih ljudi še nisem srečala. Totalno nevsiljivi, pomagajo ti, brez problema spustijo cene, odprejo ti 101 vrečko z oblačili dokler ne najdeš pravih itd. Tako da se ne boj, tudi če ne poznaš jezika. Zame je bila to ena boljših izkušenj.

Do Gradiške smo iz Kranja potrebovali cca. 3,5 ure, brez hitenja in nore vožnje. Potrebuješ kar kakšno uro da pregledaš vse stojnice, kaj kmalu pa ugotoviš, da imajo vsi prodajalci na tržnici podobna oblačila in podobne izdelke, zato pač iščeš najcenejše. Trenirke so bile od 20,00-25,00 eur (zgornji in spodnji del), Nike Airmax po 20-25 eur (kar je meni drago, namreč po drugih tržnicah so cenejše), torbice Michael Kors (10 eur), UGG (20 eur). Jaz sem si čisto vse nabavila v Gradiški. 



(20 mark oz. 10 eur - za fanta)


(oba Ralph Lauren skupaj 60 mark oziroma 30 eur)



(Victoria's Secret 10 mark - 5 eur)


(komplet trenirka Nike, zgornji in spodnji del 40 mark - 20 eur)


V Banjo Luko smo prišli že zelo lačni in znanka nas je usmerila v Staro Ado. Ko smo se pripeljali tja so bili na parkirišču sami Porscheji, Jaguarji, novi Mercedesi, Audiji in takoj sem imela v glavi: "Okej, tole ne bo za nas, kaj če bi raje našli kakšno čevapdžinico in je to to? Burek? Karkoli?". Pred restavracijo lušten park s štirimi srnicami, za restavracijo ribogojnica. Pet glavnih jedi, pet pijač, dve solati = 50,00 eur. Drugje lahko ješ veliko ceneje, za prestiž pa je bila to tudi zelo ugodna cena.




Nadaljevali smo do centra, ki izgleda kot običajen shopping center, le da je notri tržnica. Glede oblačil - mi je bilo veliko bolj všeč v Gradiški. Ura je bila tudi med drugim že pol treh (na nedeljo) in vsi so že pospravljali stojnice, zato tam nisem kupila nič. Poleg tržnice se nahajajo tudi butiki, ki niso prav nič dražji od same tržnice - in če boste hodili tam mimo morate NUJNO v čevapdžinico "kod Muje". Porcija čevapčičev 3,5 marke (1,7 eur). Vrtiljaki, sladkorne pene, avtomobilčki, stojnice s slatkiši, 100 g raznih slaščic za 1,5 marke (0,7 eur) in podobno.

No to je približno to. Edino kar mi je res žal je to, da je naš izlet trajal en dan, brez problema bi ga lahko razpotegnila v cel teden ali še več.


Te zanima kako sem se imela v Palmanovi? Hitro si preberi članek - tukaj.


Poljubčki,
Ninnieboo



9 komentarjev

  1. Lepoooo! Jaz tudi upam, da bo kdaj šla pogledat in dožiiiveeet! <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooo super! :) Si mi kr lušte nardilaa! Same luštne stvariii ! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja se čiiiisto trinjam s tabo. Moja babica je iz Bosne in se skos pritožuje kako so tu pri nas neprijazni (no kakor za koga) da so tam sosedje kot tvoja družina. No in sama se strinjam, prodajalci so res prijazni, cene so res nizke pa še so jih pripravljeni spustiti. v glavnem super. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Aaa joj ja! Ljudje so dol top. Odkar sem bila dol, sanjam kdaj se vrnem. :) Prav prijazni, tudi tržnice s sadjem in zelenjavo so nore! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. <3

    Bosna je carska, jaz tam nabavljam športne pajkice itd :)

    OdgovoriIzbriši
  6. To bi pa tudi jaz :D ahhh prav lušte po šopingu si mi naredila :3

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj kak je luškan od VS pulover. :)
    J.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mene pa zanima lokacija teh tržnic.. ;) konec meseca grem cez gradisko in banjo luko do sarajeva in me zanima kje so te trznice - da bi dal direkt v navigacijo in bi me tja pripeljala.. oz.kje so najboljse take trznice z oblacili na poti do sarajeva (pa tko, da ne treba delat prou velikega ovinka) :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši