Zagotavlja Blogger.

10.oktober: Svetovni dan duševnega zdravja


10. oktober je znan tudi kakor Svetovni dan duševnega zdravja. Menim, da se o tovrstnih težavah govori premalo in tudi ljudje, ki trpijo so prevečkrat tiho. Vedno več mladih trpi za anksioznostjo, depresijo, premalo jih najde pomoč. 10 minut na dan, za pogovor s prijateljico, prijateljem, fantom, starši, z ljudmi ki vas dvignejo je nič, v primerjavi s 24-imi urami v dnevu. Pogovor lahko močno pomaga.

Med anksiozne motnje sodijo pospešen srčni utrip, potenje, slabost, strah, tesnoba, razdražljivost, izogibanje krajem in ljudem, ki vzbujajo nelagodje in strah. Tudi sama se v veliki meri izogibam takim situacijam, ker mi podivja srce, celo telo mi začne vibrirati in na koncu se raje ne udeležim določenih dogodkov in srečanj, kakor da bi mogla prenašati določene fizične dregljaje! Kar je meni nepoznano in out of my comfort zone, v večini primerov ne pride v poštev. Seveda je težko spregovoriti naglas, sploh v mojem primeru - sem blogerka, moje objave in fotografije so javne, vsi to vidijo, kdo bi si mislil, da lahko taka oseba trpi za anksioznimi motnjami? Nihče.

Velikokrat se v določene situacije dobesedno prisilim, seveda je vedno prisoten občutek, kot da boš ravnokar umrl. Včasih so moteče že čisto normalne situacije, kakor, odhod v trgovino, tankanje bencina. Si predstavljate?

Pogovori pomagajo in tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil članek ter spisek ustanov, kjer si lahko najdeš pomoč. Seveda je delo na sebi, ljubezen do samega sebe in sprejemanje okolice prva alineja k izboljšanju, vendar je včasih ravno to najtežje.

(vir)

Današnja objava je sicer res kratka, nisem napisala vsega, do potankosti, vendar upam, da se ozaveščanje o duševnem zdravju razširi, upam, da bo tudi kakšna oz. kakšen izmed vas pripravljen/a spregovoriti in se vsaj za stotinko počutiti bolje! Več, si lahko prebereš tukaj: klik.

Poljubčki,
Nina


P.S. Ker sem dobila polno sporočil o tej daljši srajčki, najdeš jo tukaj: https://goo.gl/Y39ugD.

Ni komentarjev